Eldbord - vår sommarpresent till oss själva

Härliga kvällar och nätter på altanen är det som vi drömt om höst, vinter o vår. 
Och funderingar på värmekälla av någon form ville vi ha, frågan var ju bara vad vi skulle välja. 
Snabbt kom vi fram till att vi ville se eld och jag är ju tokig i corten så en mix av det ville vi ha. 
Fick upp en del fint när vi googlat runt men personligen tycker jag utbudet är snålt på snygga värmekällor överhuvudtaget. Betalar man en slant så måste det väl ändå också få vara snyggt. 
  Vi hittade lite bilder på eldbord och tyckte att det såg så mysigt ut. Tyvärr är inte utbudet så stort här heller och när man tittar närmare så visar det sig att du nästan alltid måste ha gasoltuben bredvid bordet…och hur snyggt är det?!
  Men tack o lov sprang vi på bilder på vår dröm på ett eldbord från ett danskt företag. Ja ibland krävs det de duktiga danskarna med öga för design och form för att hitta vad man söker. 
Eldbord, i corten och med förvaring av gasol inuti bordet. Tjoho vi hade hittat vår sommarpresent till oss själva. 
(null)

(null)     
Eldbordet kommer från företaget byjema.dk 


Är ni fler än jag som älskar corten
så vet ni kanske att man sällan får stålet färdigrostat. Nä det levereras silverfärgat o det kan ta två år att få stålet att helt o hållet få den vackra corten/rostytan. Så länge orkar inte iallafall vi vänta så här kommer 
ett superbra tips:
Lägg stålet i gräset, fyll en sprayflaska med vatten o salt och täck ytan med den blandningen. Efter 1-2 dygn brukar det ha gett önskvärt resultat. Tjoho. 
Borsta ytan med en borste o spraylacka ytan för att slippa rostfläckar på kläder m m. 
Så här såg våra sidor ut efter en natt i gräset.


Taggar: eldbord sommar sommarpresent värmekälla;

Majs istället för ledsna palmer

(null)

(null)

Alltså det finns ju inget finare än en altan med pool med en massa stora palmer runt omkring. 
Jag avundas er som lyckas. 
Mina dör efter bara några veckor…varje år. 
Har du tips på hur jag håller dem i liv, kommentera mer än gärna inlägget. 
Fick iallafall ett tips på en hög grön växt som både är billig, hög och överlever sommaren. 
Majs. 
Sagt o gjort torkade vanliga majskorn åkte ned i jorden och vatten varje dag på det o snabbt har det växt. Blir tjusigt varse det kommer majskolvar sen eller inte. Lovar att återkomma med resultatet, om ni vill? 

Kanske det är så att man borde fylla altan med konstväxter?
Ja det finns ju fejkpalmer m m. Men även om jag inte har gröna fingrar så älskar jag att gå runt och vattna o fixa med mina blommor. Men erkännas ska att det på matbordet står en konstväxt. Bambun i krukan är fejk, men en fin sådan tycker jag. 
(null)


Måste få avsluta dagens inlägg med ett tips. 
- Köp amplar o fyll dina krukor med -
Billigare än att köpa hundra små växter för att fylla dem. Och resultatet blir så jämt, fylligt o fint. 
Har du nära till Eskilstuna rekommenderar jag att åka till Granfeldts på våren o gå loss på deras fantastiska amplar som hänger hundratals i deras stora växthus tak. 
(null)

(null)


Taggar: trädgård altan terass blommor amplar konstväxter palmer majs granfeldts;

Inbjudande entré

Framsidan/entrén på ett hus är det som får oss att kanske bli nyfikna och vilja se mer eller ibland känna att genom den där dörren skulle jag aldrig vilja gå. 
 I vårt område finns det tex ett hus där man tydligt ser att deras hobby är att laga cyklar, mopeder och bilar. Känner mig inte så nyfiken på att se hur det ser ut innanför dem dörrarna. Men jag kan ha fel, de kanske ser tomten som en bra förvaringsyta och inne kanske de har det hur fint som helst.
 Vårt hus framsida är inte så himla kul. Så vi försöker få till det. "Men åh är det så här fint", är en reaktion vi brukar få då folk kommer hem till oss för första gången och de kommer innanför ytterdörren. 
Förstår reaktionen, själva husets framsida är verkligen inte så kul. Ett avlångt hus som är ganska intet sägande och när man kommer in ser man stora ytor och stora glaspartier ut mot en stor altan. Här händer något, helt enkelt. 
 
Så vad gör man för att få till en lite finare, mer inbjudande framsida/entré?

Blommor, växter, vackert staket, spännande detaljer, belysning - ja det finns mkt att ta till. 
Och projekt framsida kommer nog pågå i några år (eftersom vi är sådana som har tusen projekt samtidigt). 

Ytterdörren- tycker jag själv är en sak som verkligen gör ett hem mer inbjudande och kanske ett trist hus lite roligare/vackrare. 
Dubbeldörr var ett måste i min värld när man ändå bygger hus o har möjlighet att välja sånt själv. 
(null)

Om man har en dubbeldörr så tycker jag att det är otroligt vackert med stora krukor eller urnor vid sidan av dem. Så jag hade turen att få två vackra av mina föräldrar. Blev lite pricken över i’et. 

Vår lilla plutt till Magnolia är inget att skryta med. Men en framsida med Magnolia eller kanske en stor Pionbuske är ju riktigt vackert. 

Jag är corten-tokig!
Så självklart finns några detaljer med Corten på plats. Mer kommer, jag lovar. 

Belysningen är kanske det viktigaste
- iallafall under den mörka årstiden. Då blommor vissnat ned, gräsmattan är täckt med löv osv. Eftersom vårt hus är lite lantligt ville vi ha en klassisk o lite gammal stil på entrebelysningen på huset. 
(null)

Men i rabatten har vi satt spotlights som lyser upp entregång m m. Blir fint sken mot gångplattorna på kvällarna och några har vi riktar så att de även lyser upp prydnadsgräset i vår rabatt längst gången. 
(null)

Nu till det som vi tycker blev himla fint. 
Äntligen hittade vi pollare till vår lilla trapp från infarten och ned till entré altan. 
Och det i en corten-look till väldigt bra pris. 
Under femhundralappen nu på lamporochljus.se. Till dessa hittade vi också i vårt tycke fantastiska lampor som ger en vision av eld hos Ljusexperten i Eskilstuna. 
Vi tycker att det blev fint. Vad tycker ni? 
Gå in på @finahem för att se hur fint det "flammar"

Det är vad vi hunnit med hittills. Men här ska byggas mer altan, fin inramning till soptunnan och på fasaden är jag såå sugen på att få till något liknande kul som det här. Vad tror ni?
(null)

Nu ska jag ut och hjälpa till att skruva altan. Projekt utekök pågår…Ha en fin dag
Taggar: entré framsida trädgård ytterdörr utebelysning corten, trädgård entré infart ytterdörr urnor dubbeldörr belysning projekt;